top of page

RECENSIES MARX

“Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien. Confronterend en prikkelend. We gingen aangevuurd en gloedvol naar buiten.” 
Filip Tielens op KLARA

 

“Johan Heldenbergh en Stefaan Van Brabandt wekken Karl Marx tot leven in een spetterende politieke monoloog. (…) Zoals in Socrates navigeert Van Brabandt ook hier met de moderne bril tussen biografie, synthese en betoog. De veelkleurige tekst is een ongeziene speeltuin voor Johan Heldenbergh. (…) Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen ­papier maar vlees en bloed. Het maakt de spiegel die hij ons voorhoudt confron­terend, en zijn leuze om in te kaderen: ‘Woede tegen onrecht is de hoogste vorm van liefde.’ 
**** Gilles Michiels in De Standaard

 

"De staande ovatie waarmee het publiek tekst en speler eren, maakt duidelijk dat Marx meer dan enkel soixante-huitards beroert. Van Brabandt bewijst nog maar eens dat een straffe tekstpartituur het mooiste vertrekpunt is voor een getalenteerd acteur om mee aan de slag te gaan. Heldenbergh maakt het in alle opzichten waar.” ****

Jan De Smet in De Morgen

"Net de menselijkheid van Marx, de inkijk in de fragiele natuur achter het oeuvre nodigt uit om het ideeëngoed vanuit een humanisme te benaderen, voorbij de stereotiepe vooroordelen. 
De vertaalslag van het papier naar de bühne is dankzij Johan Heldenbergh overigens een triomf. (...) Heldenbergh excelleert: de hevigheid waarmee hij het ideologische spoor opzoekt, het vakmanschap waarmee hij een perfecte cadans weet aan te houden, de vanzelfsprekendheid waarmee hij tussen verschillende registers laveert (...). Genoeg redenen dus om deze opvoering niet links te laten liggen." ****
Jan-Jakob Delanoye op Cutting Edge

 

"Naast een laagdrempelige schets van zijn ideeën schildert schrijver Stefaan Van Brabandt ook een interessant menselijk portret van Karl Marx. (…) De empathie die deze openhartigheid over zijn persoonlijk leven opwekt, blijft tot in de ijzersterke finale - een vurig pamflet van Marx tegen het hedendaagse kapitalisme - nazinderen.”

Thomas Peeters, De Tijd

“Wat Johan Heldenbergh in woorden van Stefaan Van Brabandt neerzet is van bijzonder hoog allooi.

Heldenbergh - kolenschoppen van handen, scherp gesneden maatpak - komt op en blaast de hele zaal meteen weg: geen polaire vortex, maar een straalstroom van emoties en ideeën.

De tekst van Van Brabandt swingt en zingt als het sextet van Miles Davis ten tijde van Kind of Blue, de boodschap bijt.

De navrante vertelling over het tragische persoonlijke leven van de oude Marx mondt uit in een prachtige pamflettaire oproep tot opstand en verzet.
Geheel opgedraaid en in tranen verlieten wij de zaal.”

Mark Coenen in ZENO, De Morgen

bottom of page