top of page
Geschiedenis van de filosofie in 90 minuten - LEZING

In 90 minuten geeft Stefaan Van Brabandt een kort maar krachtig historisch overzicht van de wijsbegeerte. Van Thales tot Foucault in een heldere, beknopte en toegankelijke introductie tot ruim 2500 jaar filosofie.​​

Info & Boekingen: 

Denkers
GROTE DENKERS - CURSUS

Stefaan Van Brabandt verheldert hoe de denkbeelden van grote historische (en hedendaagse) denkers ook vandaag nog van betekenis kunnen zijn in ons leven. Op een persoonlijke, inspirerende en onderhoudende manier is hij gids én getuige van hoe deze denkers (bv. Socrates, Schopenhauer, Nietzsche, ...) ons leven kunnen veranderen.

 

Info & Boekingen:  

Hieronder twee voorbeelden met korte inhoud:

SOCRATES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Een leven dat zichzelf niet bevraagt, is de moeite van het leven niet waard”

 

Socrates is volgens Hegel de meest belangrijke figuur in de geschiedenis van de Westerse wijsbegeerte. Hij is de “vader” van de Westerse filosofie en het oermodel van “de filosoof”. Als leermeester van Plato en uitvinder van de socratische methode zette hij de Atheense bevolking op de markt aan het denken door op ironische wijze provocerende vragen te stellen die hun vooroordelen en overtuigingen ondermijnden, wat hij met zijn leven heeft moeten bekopen. Socrates werd immers veroordeeld tot de gifbeker en werd alzo de “martelaar van de filosofie”.

 

Het gedachtegoed van de ‘horzel van Athene’ heeft 2400 jaar na datum nog niets aan waarde ingeboet. In deze lezing worden de krachtlijnen uit het denken van Socrates behandeld, maar eveneens wordt er stilgestaan bij zijn voorgangers (de “presocratici”) en zijn navolgers (verschillende stromingen waaronder het stoïcisme en de school van Plato) uit de Griekse Oudheid.

 

Socrates als Grote Denker die met zijn wijsheid ons leven vandaag nog steeds kan inspireren, verrijken en verbeteren.

SCHOPENHAUER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“In de overwinning van de Wil ligt het einde van het Lijden en de voorwaarde tot Geluk”

 

De 19e eeuwse, Duitse filosoof Arthur Schopenhauer geldt als de “zwartgalligste filosoof aller tijden”. Maar dan wel een pessimist waar je vrolijk van wordt.

 

Het werk van Arthur Schopenhauer (1788-1860) is niet enkel zeer toegankelijk, maar ook erg origineel en inspirerend. Als schrijvende denker behoort hij tot de grootste stilisten onder de filosofen: zijn heldere, krachtige bewoordingen, zijn persoonlijke, beeldrijke taal en zijn scherpe observaties maken hem tot één van de beste schrijvers onder de filosofen.

Zijn metafysica van de Wil lijkt pessimistisch, maar houdt in wezen een bevrijdingsleer in. Zijn filosofie en levenskunst is dan ook nog steeds actueel, relevant en bevrijdend.

 

In deze lezing komen de krachtlijnen van de filosofie van Schopenhauer aan bod, en wordt eveneens stilgestaan bij zijn verwante voorgangers (Plato, Spinoza, Kant), zijn tegenhanger Hegel en zijn latere geestesgenoten Darwin, Nietzsche en Freud.

bottom of page